Svečano otvoren drugi Ljubuški Outdoor Festival

Drugi Ljubuški Outdoor Festival danas je svečano otvoren u Kulturnom centru u Ljubuškom.

Pred velikim brojem posjetitelja, uglavnom zaljubljenika u razne sportske aktivnosti na otvorenom, prvi se nazočnima obratio gradonačelnik Vedran Markotić koji je istaknuo kako nas očekuju četiri prekrasna dana u Ljubuškom.

Na platou vodopada Kravica biti će postavljeni razni štandovi, kao i prošle godine posjetitelji će se moći pobliže upoznati sa raznim aktivnostima koje se nude u Ljubuškom, spremaju se sjajne svirke, a natjecatelji koji pristižu iz čitave regije testirat će svoje sportske granice u trčanju, bicikliranju i pilotiranju paragliderom i pritom se odlično zabaviti.

Zahvaljujem svima na dolasku, uživajte u Ljubuškom! Ovo polako postaje tradicija, krenuli smo u loše vrijeme – vrijeme pandemije. Sada se polako vraćamo u normalu, čekaju nas četiri prekrasna dana u Ljubuškom, želim vam dobrodošlicu od srca“, poručio je Markotić okupljenima u Kulturnom centru, među kojima je bilo i natjecatelja sa svih strana. Posebnu pažnju plijenila je grupa Čeha, koji su već večeras pokazali svoj sportski duh. Kako je istaknula voditeljica programa Bjanka Medić, stigli su biciklima iz Mostara u Ljubuški.

Nakon govora gradonačelnika Markotića, riječ je za pozornicom preuzeo direktor JP Parkovi Nikica Vučić, koji je istaknuo kako LJOF okuplja i promovira sve ono najbolje što imamo.

Ljubuški outdoor festival okuplja mnoge aktiviste iz svijeta športa i rekreacije i najbolja je moguća promocija aktivnog turizma u Ljubuškom“, istaknuo je Vučić koji je ujedno i zahvalio mnogobrojnim sponzorima, a čije su se reklame danas mogle vidjeti u Kulturnom centru.

Voditeljica Bjanka Medić potom je predstavila i ostale organizatore, a nakon što je Ante Ilić iz “Parkova” ukratko predstavio program, riječ su preuzeli predstavnici klubova, ljubuški biciklisti, trkači, paraglideri.

Mirko Luburić je u ime Biciklističkog kluba Ljubuški rekao par riječi o njihovim disciplinama.

Biciklističke utrke se boduju za Premier ligu BiH. Utrke počinju u nedjelju u 11 sati. Biciklistička utrka “Stipe” je malo težeg karaktera i ona je za malo hrabrije vozače. Ide preko brda Butorovice i obilazi sve biciklističke staze koje smo radili zadnjih par godina. Prolazi pokraj kule herceg Stjepana i spušta se na Humac i susreće se s Trebižatom i logorom na Gračinama nakon čega se ide za Kravicu. Utrk “Mara” je više rekreativnog karaktera. Duga je 21 kilometar i svatko je može odvoziti“, objasnio je Luburić.

Koliko se naporno radi na organizaciji pokazuje i to kako je Luburić na svečanost otvaranja stigao u zadnji tren, sve do večeras članovi BK Ljubuški su radili na označavanju staza kako bi biciklisti u Ljubuškom imali što bolje uvjete za vožnju.

Ivan Šiljeg, tajnik Paragliding kluba Ljubuški je istaknuo kako pomno prate prognoze, a trenutačne najave su da će ih vrijeme poslužiti te ćemo moći uživati u prizorima paraglidera na ljubuškom nebu.

Leteći program starta u subotu. Zasad vremenska prognoza izgleda jako dobro i nadam se da ćemo imati super dan i super spektakl. Molim vas da vas što više dođe i isprati  natjecanje u preciznom slijetanju. Krećemo u subotu u 8.30 ujutro sa brifingom gdje se okupljamo s pilotima i upoznajemo ih s planom, vozimo se Pinzgauerima na poletište što nam je omogućila „Hercegovina GO“, potom kreće serija sletova. Piloti će polijetati jedan za drugim, a već u 10 do 11 ujutro mogu se očekivati prva slijetanja. Dođite, napominjem da će na sletištu bili hrane i pića što nam je omogućio „Ohio“, tako da nećete biti ni gladni ni žedni, a moći ćete uživati u gledanju slijetanja paraglidera…“, istaknuo je Šiljeg.

ladimir Pokrajčić iz Hrvatskog atletskog kluba Ljubuški je predstavio trkački dio programa te je istaknuo kako su imali puno pohvala za trkački dio programa prošle godine. Truditi će se ove godine to podignuti za ljestvicu više.

Imamo osam dječjih utrka u muškoj i ženskoj konkurenciji, od predškolskog uzrasta do devetog razreda Osnovne škole i ovaj dio će se održati u petak na platou vodopada Kravica,  a u subotu kreće glavni ido trkačkog programa Utrke na 10,6 kilometara i utrka od 21,1 kilometara, rekao je Pokrajčić koji je istaknuo kako su i ove godine svoj dolazak u Ljubuški najavila brojna zvučna trkačka imena.

„Prošle godine smo imali jednu solidnu konkurenciju, ove godine to ide nabolje, konkurencija raste i jača. Bit će dogodine još bolje, broj natjecatelj će samo rasti“, optimističan je Pokrajčić.

Nakon pozdravnih govora uslijedila je Outdoor tribina na temu „Sigurno kretanje u prirodi“ koju je vodila Nives Batista iz GSS-a Ljubuški, a govorili su poznati planinari iz Ljubuškog i regije, a za sve posjetitelje bio je organiziran i prigodni domjenak.

Fotogaleriju s otvaranja pogledajte OVDJE

PROGRAM

PETAK 27. SVIBNJA 2022 – Grad Ljubuški / Vodopad Kravica

– 12:00 h – Memorijalna utrka kanuima Žarko Bilić / Početak Outdoor sajma

– 16:00 h – Dječje utrke u biciklizmu i trčanju

– 20:00 h – Glazbeni program: Bendovi glazbene škole Ljubuški i Jazz Kvartet Birdland

Subota 28. SVIBNJA 2022 – Grad Ljubuški / Vodopad Kravica

– 12:00 h – Početak outdoor sajma

– 09:00 h – Natjecanje u paragliding preciznom slijetanju “Kosača”

– 17:30 h – Polumaraton Dva Slapa

– 18:30 h – Ljubuška desetka “Scunasticus”

– 21:00 h – Glazbeni program: Bend ZOSTER i bend NOA&Funkblasters

Nedjelja 29. SVIBNJA 2022 – Grad Ljubuški / Vodopad Kravica

– 10:00 h – Biciklističke utrke “STIPE” i “MARA”

– 12:00 h – Početak outdoor sajma

– 19:00h – “VINYL NIGHT ”

Davis Cup – ždrijeb održan na vodopadu Kravica

Davis Cup – ždrijeb održan na vodopadu Kravica

Meč Svjetske skupine I Davis kupa između Bosne i Hercegovine i Meksika u petak od 12 sati otvorit će Nerman Fatić i Gerardo Lopez Villasenor. Dvoboj između BiH i Meksika igrat će se na otvorenom, na zemljanim terenima Teniske akademije "Set" u Širokom Brijegu, u petak...

Opširnije
Hrvati o Kravicama: Hercegovačke Plitvice nestvarne ljepote

Hrvati o Kravicama: Hercegovačke Plitvice nestvarne ljepote

Cijeli prizor zaokružuje vegetacija: konopljika, smokve i topole, a nekoć su se ondje nalazili mlinovi i stupe za valjanje sukna. U posljednje vrijeme hercegovačku oazu u kamenu posjećuje sve više turista iz raznih krajeva svijeta. Cijeli prizor zaokružuje vegetacija:...

Opširnije
Strani turisti oduševljeni vodopadom Kravica

Strani turisti oduševljeni vodopadom Kravica

Ljubuški se polako, ali sigurno posljednjih godina upisuje na mapu poželjnijih turističkih destinacija, ponajprije zbog prirodnih dobara poput vodopada Kravica. Ušuškan u selu Hrašljani, između Studenaca i Zvirića, vodopad Kravica na rijeci Trebižat godinama privlači...

Opširnije
Glumac Ivan Herceg posjetio vodopad Kravica

Glumac Ivan Herceg posjetio vodopad Kravica

Vodopad Kravica ovog vikenda bilježi velike gužve jer je ponovno postao hercegovačka hit destinacija. Broj posjetitelja iz dan u dan je sve veći, a među njima bio je i hrvatski filmski, televizijski i kazališni glumac Ivan Herceg koji je u javnosti postao popularan...

Opširnije